Manuslokker Replikk” 41: Mat

167183308_940de81734_o_CC_DeniseChan_Flickr

Utsnitt fra innstallasjon av Annie Wan / Hong Kong Heritage Museum. Foto: Denise Chan, Flickr (CC)

Støvet etter jubileumsfesten i 2015 har lagt seg, men Replikk” ligger ikke på latsiden av den grunn. Vi er sultne på nye utfordringer og søker næring til neste nummer.

Tema for vårnummeret Replikk” #41 er MAT.

Mange av samtidens store utfordringer, som klimaendringer og forurensning, er knyttet til mat. De fordrer at vi evaluerer temaer som kjøttkonsum, matfordeling, kasting av mat og nye former for jordbruk. Mat er også en kulturbærer. Hva som er «spiselig» varierer fra kultur til kultur. Også hva som er god mat, fin mat, og sunn mat? Hvorfor forbyr noen religioner bestemte typer mat? Matretter signaliserer identitet, enten de usentimentalt fortæres i et anonymt lokale, eller plasseres i begivenhetenes sentrum  eller på det store internettet.

Mat er et nært, livsnødvendig element, men det minner oss samtidig om død, sykdom og lidelse. Slik kan maten bli noe som må kontrolleres møysommelig. Andre ganger kontrolleres den i en streben etter uoppnåelig perfeksjon. Mat kan vekke skam, utilstrekkelighet eller angst, og det må håndteres – men hvordan?

Mat har også en klangbunn i de språklige vendingene vi bruker til å orientere oss i verden. Hva er mat «for tanker»? Hvorfor «fordøyer» vi inntrykk? Hvordan «smaker» vi på idéer?  Mat gir mening for oss, ikke bare sanselig, men også følelsesmessig, sosialt, kulturelt og ideologisk. Ta pennen fatt og send oss ditt bidrag!

Vi legger vekt på å gi plass til unge skribenter, men slipper også til mer erfarne forfattere.

Alle innsendte tekster vil få seriøs skriftlig tilbakemelding fra redaksjonen. Tekstene som blir valgt ut til publisering vil få innspill både på form og innhold fra redaksjonen.

Kontakt redaksjonene dersom du kan tenke deg å bidra. Vi ønsker alle bidrag, spørsmål og  innspill velkommen med åpne armer.

Adressen er: replikk@uib.no

FRIST FOR FØRSTE UTKAST ER: 15. FEBRUAR

Retningslinjer for tekstbidrag, kan du lese mer om på nettsidene våre, her: replikk.b.uib.no