Manuslokkar for Replikk” #42 – Fagkritikk

Mener du noe om eget eller andre fag? Da er neste nummer av Replikk” ditt lerret å bleke. Replikk #42 har temaet FAGKRITIKK og vi inviterer alle med sterke meninger til å ta bladet fra munnen.

Det som ikke dreper deg gjør deg sterkere, sa Nietzsche. Schopenhauer sa at alle sannheter går gjennom tre faser – en hvor den er latterliggjort, en hvor den er voldsomt angrepet, og en hvor den er tatt for gitt. Disse sitatene er sjelden sannere enn når det gjelder fagkritikk. Hva skaper et fags identitet? Hva er et fags blindsoner? Hvilke usagte sannheter eller premisser burde man gå nærmere etter i sømmene? Ikke minst – hva er den heteste kontroversen i ditt fag?

Fagkritikk kan være destruktivt, det kan være konstruktivt. Det kan være skyttergravskrig eller voldsomme ego som treffes. Men fagkritikk er også et premiss for fagfeltets interne vitalitet. Uten den stopper faget opp og stivner som sement. Kritikken er også viktig for å trekke opp grenser mot andre fag og disipliner. Hva er sant og hva er egentlig bare perspektiver og meninger? Det nye skapes ofte av oppgitthet; pendelskiftinger og
paradigmeskifter skjer flere ganger opp gjennom et fags historie. Hvordan var de ulike fagene før de ble slik som idag? Hvor mye skal til for å velte et elfenbenstårn? Er fagkritikken utdøende nå som generasjon perfekt har inntatt universitetet? Har studenter egentlig tid til kritikk av eget fag i jakten på de beste resultatene? Det finnes tusen problemstillinger – og bare din er god nok!

Vi legger vekt på å gi plass til unge skribenter, men slipper også til mer erfarne forfattere. Alle innsendte tekster vil få seriøs skriftlig tilbakemelding frå redaksjonen. Tekstene som blir valgt ut til publisering vil bli grundig gått gjennom, og forfatterene vil få innspill på både form og innhold.

Replikk tar imot bidrag av alle sjangere og kategorier: fagartikler, essays, intervju, bokanmeldelser, kortprosa, poesi, illustrasjoner, fotografi med videre. Vi har likevel hovedfokus på akademiske artikler og essays fra humaniora og samfunnsvitenskapene.

FRIST FOR FØRSTEUTKAST: 15. SEPTEMBER 2015

Kontakt redaksjonen dersom du kan tenke deg å bidra: replikk@uib.no.

Retningslinjer for tekstbidrag finn du på nettsidene våre: replikk.b.uib.no